U Postirama poduzetnici oživjeli tvornicu za preradu i soljenje riba

Bez autora
May 13 2015

Na Jadranu je sredinom prošloga stoljeća radilo stotinjak tvornica za preradu i soljenje ribe. Sedamdesetih ih je godina većina ugašena, a malom broju preostalih presudila je privatizacija. Posljednjih godina međutim, niknulo je nekoliko novih tvornica, danas među najmodernijima u Europi. U Postirama na Braču je samo godinu dana nakon privatiziranja, odnosno propasti komiškog Neptuna, skupina poduzetnika preuzela ovdašnju tvornicu Sardina. Danas svi trljaju ruke - zadovoljni su i vlasnici i lokalna samouprava. Postira su mjesto gdje je dohodak stanovnika najveći na otoku. Nezaposlenih nema, tko hoće raditi ima posla, rekao je Ivica Mihovilović, načelnik općine Postira. U jednoj od najmodernijih tvornica u Europi, u Postirama se prerade tisuće tona različite ribe. Zaposleno je 320 radnika, a uskoro bi posao moglo naći još njih osamdesetak. Puni se 30 milijuna konzervi, izvozi 80% ukupne proizvodnje i već su otvorena vrata svih važnijih svjetskih tržišta na kojima je hrvatska riba postala hit.

U Postirama poduzetnici oživjeli tvornicu za preradu i soljenje ribaNa Jadranu je sredinom prošloga stoljeća radilo stotinjak tvornica za preradu i soljenje ribe. Sedamdesetih ih je godina većina ugašena, a malom broju preostalih presudila je privatizacija.

Posljednjih godina međutim, niknulo je nekoliko novih tvornica, danas među najmodernijima u Europi. U Postirama na Braču je samo godinu dana nakon privatiziranja, odnosno propasti komiškog Neptuna, skupina poduzetnika preuzela ovdašnju tvornicu Sardina. Danas svi trljaju ruke - zadovoljni su i vlasnici i lokalna samouprava.

Postira su mjesto gdje je dohodak stanovnika najveći na otoku. Nezaposlenih nema, tko hoće raditi ima posla, rekao je Ivica Mihovilović, načelnik općine Postira.

U jednoj od najmodernijih tvornica u Europi, u Postirama se prerade tisuće tona različite ribe. Zaposleno je 320 radnika, a uskoro bi posao moglo naći još njih osamdesetak. Puni se 30 milijuna konzervi, izvozi 80% ukupne proizvodnje i već su otvorena vrata svih važnijih svjetskih tržišta na kojima je hrvatska riba postala hit.

Hrvatski su ribopreradivači  upravo otvorili i španjolsko tržište, najveće u Europi na kojem već prodaju 10.000 tona smrznute srdele. Još kada bismo se izborili za bolje pozicije hrvatskoga ribarstva i ribara, ribopređivačka bi industrija u Europi mogla imali lijepu budućnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik